Achtweekse mindfulness training

Mindfulness helpt als je last hebt van stress, terugkerende depressie, angstklachten of andere psychische problemen. Mindfulness leert ons een andere manier van omgaan met onszelf en met de wereld om ons heen. Mindfulness is een milde, aandachtige manier van kijken.

Uit onderzoek is gebleken dat mindfulness positieve veranderingen teweegbrengt bij allerlei psychische klachten en medische condities. Omdat veel mensen baat hebben bij mindfulness, bieden we bij One World Health Services naast therapie ook mindfulness training aan.

Ook als je geen acute psychische problemen hebt, vergroot mindfulness de kwaliteit van je leven. Mindfulness brengt rust in je hoofd als je een druk bestaan heeft en het is een manier om dichter bij jezelf te blijven.

Hoe werkt mindfulness?

Mindfulness betekent aandacht, gewaarzijn of oplettendheid. In ons dagelijks leven zijn we ons lang niet altijd gewaar van wat er zich in ons afspeelt. Vaak reageren we automatisch, vanuit een gewoonte. Deze gewoontes hebben we soms al heel lang en vaak zijn ze niet behulpzaam.

Denk bijvoorbeeld aan gedachten, die automatisch in je opkomen, zoals:
• ik ben niet goed genoeg
• ik ben een mislukking

Of emoties, zoals:
• boosheid
• irritatie
• gekwetstheid
• angst
• somberheid

Vaak worden we door deze gedachten en gevoelens meegesleept en voelen we ons machteloos.

Door de oefeningen in mindfulness leer je om op een andere manier naar je gevoelens en gedachten te kijken. Je leert om jezelf meer te accepteren en je krijgt meer geduld met jezelf. Je voelt je minder een slachtoffer van je gevoelens en kunt met meer afstand naar jezelf kijken, waardoor je minder wordt meegesleept door alles wat er in je leeft.

Voor wie is mindfulness?

In principe kan iedereen mindfulness beoefenen en er baat bij hebben. Als je specifieke klachten hebt, bespreken we in een intake-gesprek of mindfulness op dit moment voor jou geschikt is.

Belangrijk: meedoen aan een mindfulness training vraagt inzet van de deelnemers. Gedurende acht weken vindt eens per week een trainingsbijeenkomst van twee uur plaats. Het belangrijkste is echter dat je, wil de training effect hebben, zo goed als je kunt, elke dag thuis oefent.

Bij welke klachten helpt mindfulness?

Er is veel onderzoek gedaan naar mindfulness en het is bij veel klachten effectief gebleken. Bij stress, piekeren, angst of paniekklachten, depressie of terugval na meerdere depressies, slaapproblemen, chronische pijnklachten, alcoholverslaving en burn-outklachten.

Hoe ziet een training eruit?

De groepen zijn niet groot, maximaal acht personen.
Van tevoren vindt er een kort (telefonisch) intake-gesprek plaats. De training zelf bestaat uit acht bijeenkomsten van twee uur.

Tijdens de bijeenkomst is er steeds een korte uitleg over de mindfulness oefeningen. Er worden begeleide aandachtsoefeningen gedaan, korte zitmeditaties en eenvoudige yoga-oefeningen. Deze kun je, met behulp van een CD, gedurende de week zelf thuis – het liefst dagelijks – doen.
In de volgende bijeenkomst wordt besproken hoe het is gegaan. Daarbij is het belangrijk dat mindfulness niet over prestatie gaat, maar over acceptatie. Het is een liefdevolle benadering van jezelf.

De kracht van mindfulness

Het mooie van mindfulness training is, dat je dingen over jezelf leert en meer inzicht in jezelf krijgt, waardoor je meer grip op je leven krijgt en meer innerlijke rust ervaart. Mindfulness is ervaringsgericht, je leert vooral door het zelf (onder begeleiding) te doen. Mindfulness is als een avontuur waarbij je op reis gaat naar de wijsheid die in jezelf zit, zodat je beter opgewassen zult zijn tegen de stress en de problemen in het dagelijks leven.

Praktische gegevens Mindfulness Training

Op dit moment wordt binnen One World Health Services geen 8 weekse training aangeboden.

Er zijn wel verschillende therapieën waarbinnen mindfulness wordt aangeboden: in een DGT-groep (Dialectische Gedrags Therapie) en tijdens een Psycho-drama groep.  Mindfulness is een integraal onderdeel van deze therapieën. Ook tijdens de individuele therapieën wordt, in overleg, soms mindfulness toegepast.

Wil je meer weten, neem dan contact op via de mail: info@owhs.nl of bel: 070-7856662

Video’s over mindfulness

Mindfulness mainstream – Aandachttraining in de Geestelijke Gezondheidszorg
Healing and the Mind – Healing from within (in het Engels)