Eetstoornis

Iemand die een eetstoornis heeft houdt zich erg veel bezig met eten en gewicht, en zijn of haar stemming wordt er door bepaald. Het denken aan eten, gewicht, calorieën en afvallen beheerst het leven en geeft veel angst en spanning. Bij alle eetstoornissen is er sprake van verstoord eetgedrag en/of een ongezond gewicht.
De vaste structuur in de eetgewoonten is verdwenen als iemand een eetstoornis heeft: hij of zij eet dan weer te weinig, dan weer teveel, weet niet meer wat normale hoeveelheden zijn en wisselt het volgen van een dieet af met veel eten. Iemand die een eetstoornis heeft schaamt zich hier vaak voor, en voelt zich vaak onzeker, somber en minderwaardig. Sommige mensen die een eetstoornis hebben willen alles juist perfect doen. Het zelfvertrouwen wisselt meestal sterk.

Behandeling bij een eetstoornis

De behandeling van een eetstoornis bij One World Health Services bestaat uit de volgende drie onderdelen verdeeld over 24 sessies:

• het terugkrijgen van de verloren controle over het eetgedrag en het opbouwen van een gezond eetpatroon
• het stimuleren van een positief zelfbeeld en toename van zelfvertrouwen en eigenwaarde
• het verbeteren van de sociale contacten, met bijzondere aandacht voor de wijze waarop iemand zich opstelt tegenover anderen