Ervaringsverhalen 2020

Cliënte wil anoniem blijven: “Ik ben bij One World gekomen voor mijn depressieve klachten, veroorzaakt door problemen in de relationele-  en werksfeer.  Naast de individuele sessies met mijn therapeut heb ik als eerst  deelgenomen aan groepsbehandeling. Ondanks dat ik eerder aan een groepsbehandeling had deelgenomen, vond ik het super spannend om met een nieuwe groep mijn issues te delen. Ik ben er open ingegaan en liet alles over mij heenkomen.

Ik heb geleerd hoe lastig het is om oordeelvrij te zijn, zowel naar jezelf als anderen. Dat neemt niet weg dat het onmogelijk is. Het was echt en bewustwording om achter te komen hoeveel ik aan het oordelen ben en er iets mee te doen. Door meer bewust ermee om te gaan, ben ik daar als mens zeker in gegroeid.  Ik heb geleerd en ben nog steeds lerende om dichtbij mezelf te blijven.

Wat ik nog meer geleerd heb is hoe ik van dat gepieker af kan komen door meer bewust te worden in het hier en nu. Hierbij heeft vooral mindfulness mij erg geholpen. Tevens heb ik veel baat bij de crisisvaardigheden gehad. Ik heb vooral mijn emoties weten te reguleren door crisisvaardigheden toe te passen. Door bewust te zijn in het hier en nu, ben ik meer van de kleine dingen gaan genieten.

DGT trainers waren heel erg betrokken.  Als er iemand van de leden afwezig was, werd diegene bijgepraat. Het ging gemoedelijk en met veel aandacht. De modules bevatten wel veel stof. Soms gingen we er te snel doorheen. Maar  er is ruimte om dit bespreekbaar te maken wat je ook gewoon moet doen.

Ik zou DGT iedereen aanraden ongeacht of je burn-out/depressieve klachten heb. Dit is zeker iets om als mens rijker van te worden.” (geplaatst op 3 november 2020)

Ilham (33) over haar behandeling : “Het gaat de goede kant op met me, EMDR helpt heel goed. Ik had last van een paar fragmenten, nu is dat 50% gezakt. Het was eng, maar het helpt altijd.  Het heeft me geholpen om de confrontatie aan te gaan. Het slechtste beeld heb ik nog maar hij begint te vervagen.  Mijn schuldgevoel blijft nog wel aanwezig, mogelijk door mijn zelfbeeld. Ik moet sterk genoeg zijn en voelen dat ik sterk ben. Sterker van binnen worden.  Ik slaap nu beter, maar nog steeds niet goed genoeg. Ik ben meer positief geworden, heb meer hoop, in het begin had ik dat niet. Ik kan nu ook aan de goede herinneringen denken. Ik wil graag meer naar buiten gaan, en een klein beetje plezier in mijn leven ervaren. 

Ik heb goede click met al mijn behandelaren, vooral met Yvonne en Alexandra. Ayan Ramnath ziet ik niet zo vaak. Hij is een brilliante psychiater, onze gesprekken zijn anders. HIj is meer directief en dat is ook goed. Ik kan geen betere samenwerking wensen. Jullie stellen de juiste vragen. Jullie zijn betrokken, ik ben hier geen nummertje. 

Ik geef mijn behandeling tot nu toe en 9. Omdat het nu (nog) niet goed met me gaat het betekent niet dat de behandeling slecht is. Ik doe mijn best, jullie doen jullie best. De behandeling heeft mij een fijn, hoopvol gevoel gegeven dat het goed kan komen na deze slag. Het heeft mij doen denken dat dit een keiharde klap is en dat je bovenop kan komen met de verschillende therapieën, het heeft tijd nodig maar dat is niet eens zo nadelig als je maar weet dat het goed komt.” (geplaatst op 3 november 2020)

Cliënte (55) over haar behandeling: “Ik heb door mijn behandeling meer rust gekregen, weet beter en hoe ik met stress moet omgaan, pieker minder en ervaar minder angst. Ook slaap ik veel beter door de medicatie, ben meer ontspannen, heb meer structuur in me leven en voel ik me gesteund. Dit komt doordat ik psycho-educatie heb gekregen over angst en uitleg over hoe ik het piekeren moest doorbreken. De beschikbaarheid van een maatschappelijk werker heeft mij ook erg geholpen. (geplaatst op 3 november 2020)

Cliënte (31) over haar behandeling: “Ik ben door mijn individuele behandelingstraject iets minder agressief en mijn communicatie is beter geworden. Alexandra, mijn therapeute, heeft ervoor gezorgd dat ik inzicht krijg in welke problematiek ik heb. Het is veel en ingewikkeld. De diagnoses die ik heb gekregen zie ik als los van mezelf, ik zie ze als sturing. 

Ik heb inzicht gekregen in mijn problematiek maar ben me ervan bewust dat het bij mij langer duurt. In groepstherapie hoop ik te leren me te focussen op mijn eigen wijsheid en acceptatie, dat ik veranderingen kan accepteren, dingen een plekje geven, zodat ik rustiger word en mijn gevoelens niet zo intens zijn.

OWHS is een safe home voor mij. Als je psychische klachten hebt ben je niet per se gek.  Als rapportcijfer zou ik mijn behandeling een 6 of 7 geven, een voldoende. Er is meer nodig en ik ben er nog niet omdat ik mezelf te vaak in de problemen breng. Ik ben nog niet waar ik moet zijn. Ik ben eerlijk naar mezelf maar ik voel me nog te vaak te somber, te vaak alleen.  (geplaatst op 3 november 2020)

Cliënte (27) over haar behandeling: “De sessies die ik heb gehad waren goed op elkaar aangesloten. Ik ervaar nu minder angst en paniek. Heb geleerd me te focussen op de ademhaling en pauze nemen en de situatie te analyseren. Ook al heb ik een paniekaanval, heb ik een gevoel dat het wel goed gaat komen. “Het is niet het einde van de wereld.”

Toch zou ik me nog zelfverzekerder willen voelen. In het begin was mijn zelfvertrouwen heel laag, nu gaat het veel beter. Ik leg de lat hoog. Ik wil mijn doelen behalen qua studie en werk. Ik voel nog steeds dat ik anders dan de rest ben, maar ik begin steeds meer te begrijpen dat andere mensen ook trauma’s hebben. Ik ben gaan inzien dat ik niet de enige ben met klachten. Ik voelde me eerst heel alleen met mijn problemen. Hierdoor accepteer ik mezelf ook meer. Mijn vriendschappen zijn hersteld. Ik kan me openstellen om de ervaring van anderen te begrijpen en niet te minimaliseren; hierdoor verbind ik met andere mensen. Ik accepteer meer de kwetsbaarheid van andere mensen. 

Medicijnen wilde ik niet, toen dat werd voorgesteld sloot ik me af. Ik ben een holistisch persoon. Ik voelde me een beetje gepusht met medicatie, maar ik heb begrip dat een psychiater dit doet, het is zijn werk. 

Ik zou mijn behandeling bij OWHS een 8,5 geven. Ik heb er geen slechte opmerkingen over. Hier had ik het gevoel dat ik mijn emoties mocht uiten, ik voelde me niet beoordeeld, ik voelde me hier thuis. (geplaatst op 3 november 2020).