Ervaringsverhalen 2021

Ilse over de psychodrama groepsbehandeling: ‘Door de sessies heb ik kunnen zien dat als je wat afstand neemt van de situatie, of wanneer je je in een ander kan verplaatsen, je een ander inzicht kan krijgen en op die manier makkelijker kan begrijpen waarom iets is zoals het is. Hierdoor heb ik geleerd wat meer afstand te nemen waardoor ik me niet over laat nemen door het gevoel wat ik heb. De groep was fijn en er heerste snel een gevoel van vertrouwen, ondanks de online start in verband met de lockdown. De therapeuten hebben mij ook geholpen, omdat ze net wat verder durfden te vragen wanneer ik eigenlijk een muur op wilde trekken.’ (Geplaatst op 07-12-2021)

Cliënt over de psychodrama groepsbehandeling: ‘De groepstherapie heeft mij geholpen om mijn doelen te behalen. Toen ik voor de eerste sessie bij de groep aankwam vond ik het spanned en werd ik er onzeker van. Eerst keek ik de kat uit de boom, maar toen kreeg ik door dat iedereen hier met iets te dealen had en ik ook. Zo vond ik mijn verbondenheid met de groep. Ik ben zo open mogelijk geweest tijdens de sessies en het heeft me doen realiseren dat ik onredelijk kritisch ben naar mezelf. De groep voelde veilig en vertrouwd en ik heb me beseft dat ik het verdien om weer mijn leven te leiden en weer controle te krijgen over mijn lichaam en geest.’ (Geplaatst op 07-12-2021)

Julia over haar individuele behandeling: ‘Door de gesprekken en het opschrijven van hoe ik me voel en wat er gebeurt kan ik emoties beter koppelen aan gebeurtenissen. Ik ben nu ook minder streng voor mezelf. Vroeger nam ik nooit tijd voor mezelf, had altijd lijstjes en schema’s, en nu ben ik wat relaxter geworden. Ik begin in te zien dat niet alles negatief is, dat ik niet alleen negatieve kanten heb. Met de EMDR behandeling hebben we twee grote trauma’s aangepakt waar nu het scherpe randje vanaf is. Mijn hoofd is rustiger en ik kan dingen beter inzien.’ Geplaatst op 07-12-2021

Cliënt (26) over individuele behandeling: ‘In vergelijking met toen ik in behandeling kwam, gaat het een stuk beter met me. Ik voel me niet meer depressief, mijn PTSS klachten zijn verminderd, ik ben vrolijker en ik maak me minder zorgen over hoe anderen mij zien. Soms zou ik in de gesprekken nog wel een wat duidelijker doel op willen stellen, zodat duidelijk is wat we die dag gaan doen. De behandelaren werken samen met elkaar en dat is fijn, ik voel me hierdoor goed begeleid en niet alleen. De behandeling heeft zichtbaar effect; als je me een half jaar geleden had gezegd dat ik er nu zo bij zou zitten, had ik je niet geloofd.’ (Geplaatst op 07-12-2021)

Katja over haar individuele behandeling: ‘De behandeling bij OWHS helpt mij om meer rust in mijn hoofd te krijgen. Ik kan nu meer aan mezelf denken, kiezen wat ik zelf wil en voor mezelf opkomen. Ik zit beter in mijn vel en ben positiever over mezelf. Ik vind het fijn dat ik mijn ei kwijt kan en dat mijn psycholoog me laat reflecteren, zonder voor mij in te vullen. Het wordt voor mij ook makkelijker om dingen met mijn omgeving te delen, als ik het in de sessies besproken heb. Ik voel me hier op mijn gemak. Soms vind ik wel dat ik lang moet praten en dat voelt een beetje gek, maar achteraf merk ik dat het helpt en dat ik dat ook nodig heb.’ (Geplaatst op 19-10-2021)

Cliënt over individuele behandeling: ‘In mijn behandeling heb ik dingen verteld, die ik nog nooit eerder heb verteld aan anderen. Ik voelde me vrij om deze dingen met mijn psycholoog te bespreken en dat heeft mij geholpen. Ook zijn de slapeloze nachten weg. Mijn leven is niet gelopen zoals ik wilde, maar ik heb dit pad meegemaakt. Het leven gaat niet altijd perfect. Ik ben gelukkig en dankbaar.’ (Geplaatst op 19-10-2021)

Jimmie over zijn deelname aan de psychodrama groepsbehandeling: ‘De groep heeft mij geleerd om situaties vanuit andermans perspectief te bekijken. Het nabootsen van situaties zorgde dat ik in veel gevallen kon voelen dat hetgeen waar ik bang voor was, reuze meeviel. Daarnaast hielp het om te horen hoe groepsleden naar mij keken en wat ze aan mij konden waarderen. Ik waardeer mijzelf nu meer en kan mijzelf op de eerste plaats zetten wanneer ik dat wil.’ (Geplaatst op 12-10-2021)

Cliënt over deelname aan de psychodrama groepsbehandeling: “De groepstherapie heeft mij geholpen doordat de groep erkent dat de situaties waar ik in verkeer niet altijd even makkelijk zijn geweest. Terugblikken lukt nu, maar mijn gevoelens onder controle hebben is nog een ding. Ik zou ook wat meer diepgang willen en meer bezig zijn met mindfulness oefeningen. Ondanks corona heeft OWHS een andere locatie gezocht om de groep fysiek door te kunnen laten gaan, waardoor er meer motivatie was om actief mee te doen en om open te zijn.” (Geplaatst op 12-10-2021)

Cliënt over behandeling: “Ik vond de samenwerking met mijn psycholoog hartstikke fijn; het voelde alsof er geen druk achter zat. Daarom voelde ik me rustig om te zeggen wat ik moest zeggen. Van te voren maakte ik me er druk over dat ik onder druk zou staan om het verhaal goed te vertellen, en dan zou dichtklappen. Dat is niet gebeurd door een rustige houding van de psycholoog. Voorheen hield ik niet van psychologen, ook als mijn vriendin mij dat adviseerde, en nu ben ik het toch gaan doen, want het heeft een hele hoop geholpen. ” (Geplaatst op 14-09-2021)

Ilham (33over haar behandeling: “Ik vind dat ik gehoord word en dat ik niet zomaar een nummertje ben. Ik vind dat de behandelaar mij echt wil helpen. De houding vind ik een leuke vibe hebben. Het geeft een warm gevoel dat ik ook welkom ben. Ik voel dat ik goed geholpen ben en ik heb verschillende therapieën gehad. Ik vind het fijn dat er steeds wordt gekeken naar of het de juiste therapie is of dat we iets anders zullen starten. Het is fijn dat er geëvalueerd wordt.” (Geplaatst op 31-08-2021)

Cliënt over behandeling: “Bij OWHS wordt je als een gelijke behandeld. Er is sprake van respect en dat komt ook terug in de behandeling. Er wordt hier echt naar me geluisterd.” (Geplaatst op 24-08-2021)

Cliënt over behandeling: ”Ik ben heel blij dat ik bij OWHS terecht ben gekomen. Het gevoel dat er echt tijd en aandacht voor mij is en de combinatie van meer traditionele therapievormen met mindfulness en psychodrama is heel fijn en anders dan bij de grote GGZ-instelling waar ik eerder ben behandeld. Het maakt het therapieproces intensief, maar ook meer holistisch en daarmee heb ik echt het gevoel dat ik wezenlijk word geholpen ondersteund, in plaats van alleen tijdelijk opgelapt. Dat maakt me hoopvol voor de toekomst.” (Geplaatst op 10-08-2021)

Client over behandeling: “Positief, met heel veel plezier heb ik de behandeling ervaren. Af en toe was er een klein beetje stress, dat kwam via de huisbaas. Daar reageerde ik heel negatief op, maar ik kan het allemaal netjes afsluiten. Ik zal de hulp die ik kreeg altijd blijven koesteren, voor de rest van mijn leven. OWHS heeft mij door een hele lastige relatie gesleept en ik heb daar veel respect voor.” (geplaatst op 10-08-2021)

Azaad over zijn individuele behandeling: “Welke behandeldoelen er zijn gehaald? Ik kan nu makkelijker opstaan in de ochtend, heb niet meer dat zware gevoel. Ik voel me niet meer nutteloos. Ik ben wat positiever ingesteld, verwacht niet meer het ergste. Ik begin dingen zelfs leuk te vinden. Vroeger was niets zinvol. Nu vind ik het leuk om een film te kijken of met de kinderen weg te gaan. 

Diagnostische imaginatie en rescripting heeft me erg geholpen, dat heb ik nooit ergens anders gedaan. Ik voel me begrepen, niet opgedrongen, vroeger ging ik sneller afhaken daardoor. Ik ben nu stabiel, ik vind het ongelooflijk. Een paar jaar geleden dacht ik dat ik mijn 40ste niet ga halen. Door schematherapie heb ik ik mezelf beter leren kennen. Ik ben gegroeid als persoon, ik ben minder sociaal angstig. Ik heb niet meer het beeld dat de wereld slecht is. Ik zou mijn behandeling een 9 geven. (geplaatst op 21 januari 2021)

Cliënte over haar behandeling: “Ik ben al enige tijd bij OWHS in behandeling; heb wekelijkse gesprekken met Yvonne gehad en ook Tim veel gezien. Daarnaast doe ik mee aan de Psychodramagroep. EMDR heeft een cruciale invloed gehad op mijn herstel.  Hierdoor zijn dingen losgekomen: veel opgekropte emoties. Ik voelde me gezien en gehoord: daar kreeg ik alle ruimte voor. Dat geeft goede basis. Ik heb geleerd m’n grenzen aan te geven, te copen met heftige emoties. Ik kreeg meer grip op mezelf. 

Door de psychodrama groep kan ik dingen in mijn systeem plaatsen, dingen leren herkennen, ze komen daar vanzelf aan de orde. Mijn doelen zijn enerzijds behaald en anderzijds nog in ontwikkeling. Mijn bewustwording is gegroeid, ik heb meer inzicht, rust en vertrouwen gekregen. Het is nog niet klaar, er wordt aan gewerkt omdat er nog steeds dingen zitten. Bepaalde stukken hebben nog aandacht nodig. 

De relatie met mijn behandelaren was gewoon prima, gelijkwaardig, ik voelde me veilig, gehoord en gezien, kreeg volledige persoonlijk aandacht. Ik zou m’n behandeling een 8 geven.” (Geplaatst op 21 januari 2021)

Cliënt over behandeling: “Sinds ik bij OWHS in behandeling ben heb ik een beter zelfbeeld gekregen. Ik heb geleerd minder te piekeren bij lastige situaties; ik kan het dan beter loslaten. Ik ben ook anders over dingen gaan denken, kan mensen in mijn omgeving hierdoor sneller vergeven. Yvonne, mijn behandelaar stond altijd voor me open en gaf me veel nieuwe inzichten. Ik geef m’n behandeling een 10 omdat al mijn behandeldoelen behaald zijn.” (geplaatst 21 januari 2021)