Iedereen voelt zich wel eens somber, eenzaam of gedeprimeerd, dat is heel normaal. Af en toe neerslachtig zijn maakt deel uit van ons leven en is geen teken van depressie. Het is als een mist die tijdelijk om ons heen hangt, maar die snel weer optrekt.
Wanneer is er sprake van een depressie?
Van een depressie wordt gesproken als je langdurig, langer dan twee weken aaneengesloten, last hebt van somberheid. Meestal heb je, als je depressief bent nergens zin in en beleef je geen plezier meer aan vrijwel alles wat je onderneemt. Naast deze klachten zijn er vaak ook problemen met slapen en eten. Als je depressief bent, heb je problemen met de concentratie, je hebt nauwelijks tot geen energie, voelt je overbodig in het contact met anderen en soms ook schuldig om de last die je tot anderen denkt te zijn. Gedachten aan de dood – ‘als mij iets overkwam zou ik dat niet erg vinden’ – of gedachten aan zelfmoord komen vaak voor bij mensen met een depressie.
Depressie komt veel voor
Op grond van recent onderzoek wordt geschat dat ongeveer één op de vijf Nederlanders ooit met depressie te maken krijgt in zijn of haar leven. Ongeveer 10% van de bevolking lijdt er op een gegeven moment aan.
Behandeling van een depressie
Depressie kan goed behandeld kan worden. In veruit de meeste gevallen herstellen patiënten van een depressie. De behandeling bij groepspraktijk One World Health Services bestaat uit cognitieve gedragstherapie. In bepaalde gevallen wordt dit (als je dat wilt) aangevuld met mindfulness training.
Als je vermoedt dat je een depressie hebt, en hulp wil om daar uit te komen, neem dan contact met ons op.