Mindfulness Based Transactional Analysis training, MBTA

Mindfulness Based Transactional Analysis, MBTA, is een vorm van mindfulness training die in Nederland nieuw is.

Tot nu toe zijn vooral bekend: Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) en Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT). De eerste is gericht op het verminderen van stress en de tweede is vooral gericht op mensen die een aantal malen een depressie hebben gehad, om te voorkomen dat ze terugvallen. De oefeningen zijn in beide trainingen grotendeels hetzelfde, maar naast de context is de theorie ook enigszins anders. In MBCT bijvoorbeeld is de theorie ondersteunend voor het begrijpen en voorkomen van depressie.

In de Mindfulness Based Transactional Analysis training komen mindfulness en Transactionele Analyse samen. U ontwikkelt de capaciteit van mindfulness en vergroot hierdoor uw vaardigheid in het omgaan met ongezonde gewoontes, emoties die in de weg zitten en lastige interacties met anderen. MBTA leert u om meer in het hier en nu te zijn, om authentieker in het leven te staan en om met meer compassie naar uzelf en uw situatie te kijken.

Mindfulness
Mindfulness betekent aandacht of oplettendheid. Het leert ons een andere manier van omgaan met onszelf en met de wereld om ons heen. Mindfulness is een milde, aandachtige manier van kijken.

Dit is een mooie metafoor: het is alsof u aan de rivier van uw gedachten en gevoelens staat en rustig het water dat voorbijstroomt observeert, zonder meegesleept te worden of de stroom te willen beïnvloeden. U identificeert zich minder met uw gedachten en gevoelens en dit geeft innerlijke rust en ruimte.

Transactionele Analyse
De Transactionele Analyse, TA, die in de jaren vijftig van de vorige eeuw ontwikkeld is door Eric Berne, geeft een helder en eenvoudig model voor hoe we als mens functioneren en hoe we communiceren met anderen. Het laat zien hoe we vaak vanuit patronen die al in onze jeugd gevormd zijn, reageren. TA geeft bruikbare concepten, handvatten en oefeningen om hier inzicht in te krijgen, uw vaardigheden te vergroten en meer (zelf)compassie te ontwikkelen. Hierdoor verliest u zich minder in patronen en komt u meer in uw kracht te staan.

Om terug te gaan naar de metafoor: Transactionele Analyse laat u zien en herkennen wat er in de rivier gebeurt, waardoor u sneller weer op de kant staat, mocht u erin gevallen zijn.

Mindfulness Based Transactional Analysis training
Impliciet zit mindfulness al in Transactionele Analyse. Zonder gewaarzijn kunt u niet herkennen dat u in de rivier zit. Eric Berne schreef al: “Gewaarzijn betekent de capaciteit om een koffiepot te zien en de vogels te horen zingen op uw eigen manier, en niet op de manier die u geleerd heeft.”

Praktische gegevens
Data: 8 vrijdagochtenden, start 6 oktober 2017
Plaats: One World Health Academy, Troelstrakade 57a, Den Haag
Tijd: 10-12 u.
Bijdrage: € 100 in totaal, of € 55 bij een minimuminkomen. Ook inbegrepen: CD’s, cursusmap en een kort intake gesprek.
Voor vragen, aanmelding en intake: 06 833 887 86 of info@owhs.nl

Net als MBSR en MBCT is dit een training van acht weken. Ook de mindfulness oefeningen zijn vrijwel hetzelfde. Als u mee wilt doen, vragen we u om gedurende de week oefeningen in mindfulness te doen. Bij de training zitten CD’s met oefeningen en een cursusmap.

De training wordt gegeven door Maureen Sedney, psychologe, en Nynke Valk, mindfulness trainer.