Cognitieve Gedragstherapie

Cognitieve Gedragstherapie (CGT) is een behandelmethode die kan helpen bij het aanpakken van negatieve gedachten en gedragingen die bijdragen aan psychische problemen. CGT combineert technieken om niet-helpende gedachten te veranderen met strategieën om niet-helpende gedragspatronen te doorbreken. De basis van CGT is het uitgangspunt dat gedachten, gevoelens en gedragingen nauw met elkaar verbonden zijn. Negatieve gedachten vaak leiden tot gevoelens van stress, angst of somberheid, en uiteindelijk tot gedragspatronen die de negatieve gedachten in stand houden. CGT kan helpen om deze cirkel te doorbreken.

Hoe het werkt

Tijdens CGT werk je samen met je therapeut om specifieke problemen te identificeren en te begrijpen hoe deze samenhangen met bepaalde gedachten, gevoelens en gedragingen. Samen onderzoeken jullie hoe je deze gedachten kunt uitdagen en vervangen door positievere en realistischere gedachten. Daarnaast is het bij deze vorm van therapie heel belangrijk dat je aan de slag gaat met het oefenen van nieuw gedrag in je dagelijks leven. Met je therapeut samen evalueer je hoe dat gaat en waar je tegenaan loopt. CGT is duidelijk gestructureerd, doelgericht en meestal van korte duur. Het wordt vaak ingezet voor de behandeling van angst- en dwangstoornissen en depressie, maar bijvoorbeeld ook voor slaapproblematiek.

Een belangrijk aspect van CGT is dat je leert om je gedachten te veranderen en daarmee ook je gevoelens en gedrag. De vaardigheden die je leert kun je blijven gebruiken, ook nadat de therapie is afgelopen. Dit helpt je om je symptomen beter te beheersen en toekomstige problemen te voorkomen. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat CGT een van de meest effectieve behandelingen is voor veel psychische aandoeningen. 

Scroll to Top