Acceptance and Commitment Therapy (ACT)

Acceptance and Commitment Therapy (ACT) is een vorm van psychotherapie die je helpt om op een nieuwe manier met moeilijke gedachten en gevoelens om te gaan. In plaats van te proberen deze gedachten en gevoelens te veranderen of weg te duwen, leer je bij ACT om ze te accepteren en er ruimte voor te maken, zodat ze je minder in de weg staan. ACT richt zich op het vergroten van je psychologische flexibiliteit en het helpen bij het leven naar je waarden, ondanks de uitdagingen die je tegenkomt.

Hoe het werkt

Tijdens ACT-sessies werk je samen met je therapeut aan zes kernprocessen: acceptatie, defusie (het loskomen van je gedachten), zelf als context, contact met het huidige moment, waarden, en toegewijde actie. Je leert om je gedachten en gevoelens te observeren zonder erin verstrikt te raken en om te handelen op een manier die in lijn is met wat echt belangrijk voor je is. Dit kan betekenen dat je leert om ongemak en pijn te accepteren terwijl je toch stappen zet richting een betekenisvol en vervullend leven.

 

ACT is effectief gebleken voor een breed scala aan psychische problemen, zoals angst, depressie, chronische pijn en stress. De aanpak helpt je om een leven te leiden dat rijker en meer in overeenstemming is met je diepste waarden, zelfs als je onderweg obstakels tegenkomt. Door samen met je therapeut te werken, kun je vaardigheden ontwikkelen die je helpen om flexibeler en veerkrachtiger te worden, zodat je beter kunt omgaan met de ups en downs van het leven.

Scroll to Top