Imaginaire Rescripting

Imaginaire Rescripting (IR) is een therapeutische techniek die vaak wordt gebruikt binnen schematherapie en andere vormen van cognitieve gedragstherapie. Deze techniek is bedoeld om de emotionele impact van traumatische of negatieve herinneringen te verminderen door ze in je verbeelding te herbeleven en vervolgens te veranderen. Het doel is om de negatieve gevoelens en overtuigingen die aan deze herinneringen zijn verbonden te transformeren, waardoor je je beter en veerkrachtiger gaat voelen.

Hoe het werkt

Tijdens een IR-sessie werkt je therapeut met je samen om een specifieke, belastende herinnering te identificeren. Je wordt gevraagd om deze herinnering in detail voor je geest te halen en de bijbehorende gevoelens opnieuw te ervaren. Terwijl je dit doet, helpt de therapeut je om de herinnering op een nieuwe, positievere manier te herschrijven. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je jezelf voorstelt dat je op een veilige manier reageert, dat je steun krijgt van anderen, of dat je de situatie op een manier verandert die je helpt om je krachtiger en meer in controle te voelen.

 

Imaginaire Rescripting is effectief gebleken voor de behandeling van verschillende psychische problemen, zoals posttraumatische stressstoornis (PTSS), angststoornissen, depressie en persoonlijkheidsstoornissen. Door de herinneringen op een nieuwe manier te herbeleven, kun je de negatieve emotionele lading verminderen en meer positieve en helpende overtuigingen ontwikkelen. Het helpt je om oude, schadelijke patronen te doorbreken en nieuwe, gezondere manieren van denken en voelen te bevorderen. Deze techniek kan bijdragen aan een verbeterd emotioneel welzijn en een groter gevoel van persoonlijke veerkracht.

Scroll to Top