Mindfulness-Based Cognitive Therapy (MBCT)

Mindfulness-Based Cognitive Therapy (MBCT) is een training die elementen van cognitieve gedragstherapie combineert met mindfulness-technieken. MBCT is ontwikkeld om terugval bij depressie te voorkomen, maar het is ook effectief gebleken voor een breed scala aan andere psychische problemen, zoals angst en stress. De training helpt je om je bewust te worden van je gedachten en gevoelens op een niet-oordelende manier, waardoor je minder snel verstrikt raakt in negatieve denkpatronen.

Hoe het werkt

Tijdens MBCT-sessies leer je verschillende mindfulness-oefeningen, zoals ademhalingstechnieken, meditatie en lichaamsbewustzijn, die je helpen om in het huidige moment te blijven. Je leert om je gedachten en gevoelens op te merken zonder er automatisch op te reageren of erin meegezogen te worden. Door deze vaardigheden te ontwikkelen, kun je beter omgaan met stressvolle situaties en negatieve emoties, en voorkom je dat je in oude, negatieve denkpatronen vervalt.

 

MBCT is een gestructureerd programma dat bestaat uit negen wekelijkse sessies en dagelijkse thuisoefeningen. Het programma is ontworpen om je te helpen een meer accepterende houding ten opzichte van je gedachten en emoties te ontwikkelen, en om je veerkracht te vergroten. Door samen met je therapeut en andere groepsleden te werken, leer je praktische vaardigheden die je kunt toepassen in je dagelijks leven om je welzijn te verbeteren en terugval in depressie of andere psychische problemen te voorkomen.

Scroll to Top