Achtweekse mindfulness training

Mindfulness helpt als je last hebt van stress, terugkerende depressie, angstklachten of andere psychische problemen. Mindfulness leert ons een andere manier van omgaan met onszelf en met de wereld om ons heen. Mindfulness is een milde, aandachtige manier van kijken.

Uit onderzoek is gebleken dat mindfulness positieve veranderingen teweegbrengt bij allerlei psychische klachten en medische condities. Omdat veel mensen baat hebben bij mindfulness, bieden we bij One World Health Services naast therapie ook mindfulness training aan.

Ook als je geen acute psychische problemen hebt, vergroot mindfulness de kwaliteit van je leven. Mindfulness brengt rust in je hoofd als je een druk bestaan heeft en het is een manier om dichter bij jezelf te blijven.

Hoe werkt mindfulness?

Mindfulness betekent aandacht, gewaarzijn of oplettendheid. In ons dagelijks leven zijn we ons lang niet altijd gewaar van wat er zich in ons afspeelt. Vaak reageren we automatisch, vanuit een gewoonte. Deze gewoontes hebben we soms al heel lang en vaak zijn ze niet behulpzaam.

Denk bijvoorbeeld aan gedachten, die automatisch in je opkomen, zoals:
• ik ben niet goed genoeg
• ik ben een mislukking

Of emoties, zoals:
• boosheid
• irritatie
• gekwetstheid
• angst
• somberheid

Vaak worden we door deze gedachten en gevoelens meegesleept en voelen we ons machteloos.

Door de oefeningen in mindfulness leer je om op een andere manier naar je gevoelens en gedachten te kijken. Je leert om jezelf meer te accepteren en je krijgt meer geduld met jezelf. Je voelt je minder een slachtoffer van je gevoelens en kunt met meer afstand naar jezelf kijken, waardoor je minder wordt meegesleept door alles wat er in je leeft.

Voor wie is mindfulness?

In principe kan iedereen mindfulness beoefenen en er baat bij hebben. Als je specifieke klachten hebt, bespreken we in een intake-gesprek of mindfulness op dit moment voor jou geschikt is.

Belangrijk: meedoen aan een mindfulness training vraagt inzet van de deelnemers. Gedurende acht weken vindt eens per week een trainingsbijeenkomst van twee uur plaats. Het belangrijkste is echter dat je, wil de training effect hebben, zo goed als je kunt, elke dag thuis oefent.

Bij welke klachten helpt mindfulness?

Er is veel onderzoek gedaan naar mindfulness en het is bij veel klachten effectief gebleken. Bij stress, piekeren, angst of paniekklachten, depressie of terugval na meerdere depressies, slaapproblemen, chronische pijnklachten, alcoholverslaving en burn-outklachten.

De kracht van mindfulness

Het mooie van mindfulness training is, dat je dingen over jezelf leert en meer inzicht in jezelf krijgt, waardoor je meer grip op je leven krijgt en meer innerlijke rust ervaart. Mindfulness is ervaringsgericht, je leert vooral door het zelf (onder begeleiding) te doen. Mindfulness is als een avontuur waarbij je op reis gaat naar de wijsheid die in jezelf zit, zodat je beter opgewassen zult zijn tegen de stress en de problemen in het dagelijks leven.

Praktische gegevens Mindfulness Training

ACHTWEEKSE cursus Mindfulness MBSR/MBCT– online via Zoom
De eerst volgende Mindfulness training zal starten op 6 oktober 2021 en eindigen op 1 december 2021 op 8 woensdag middagen van 15.30 tot 17.45
Kosten € 350,- inclusief uitvoerig werkboek
Studenten of smalle beurs € 250,- inclusief werkboek
Maximum 10 deelnemers
De training zal worden gegeven door Bert van Baar, senior trainer in mindfulness, meditatie en boeddhisme (www.sky-heart.org) en Hans Visser.
Het is niet zo zeer wat ons overkomt, maar hoe we hiermee omgaan wat bepaalt of we eraan lijden of niet. Uiteindelijk hangen lijden en geluk af van onze staat van geest. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat een dwalende, afgeleide geest ongelukkig is. Mindfulness is erop gericht hier wat aan te doen. Door bewust onze aandacht te trainen om zonder oordelen waar te nemen wat zich voordoet, leren we onze gewoonten en automatismen herkennen. Zo zien we wanneer we gestrest raken en waardoor, en leren we negatieve gedachtepatronen herkennen en ombuigen. Het positieve effect van mindfulness training om stress en depressie te verminderen is meermaals wetenschappelijk aangetoond.
In deze acht weken training, die het inmiddels klassieke model van Jon Kabat-Zinn volgt, leer je onder meer:
– Wat mindfulness is en hoe je hierin te trainen in het dagelijks leven
– Het verschil tussen de doe- en zijn-modus
– Contact maken met je lichaam door een bodyscan
– Het herkennen van de automatische piloot en hier vrij van worden
– Ademhalingsmeditatie
– Drie minuten ademruimte
– Grotere zelfacceptatie
– Omgaan met moeilijkheden
– Stressreacties herkennen en hier anders mee omgaan
– Negatieve gedachtepatronen herkennen en deze ombuigen
– Energiegevers en energienemers herkennen
– Simpele mindfulness yogaoefeningen
De training wordt in wekelijkse lessen van twee uur, met een kwartier pauze, gegeven. Iedere les kent praktische opdrachten en huiswerk. De cursus heeft het meeste effect als je bereid bent om thuis ook te oefenen en het huiswerk te doen. Voor deelname is er een gesprekje met de begeleiders om te kijken of de cursus iets voor jou is. Mindfulness is niet ingewikkeld, en ook niet zweverig. Nagenoeg iedereen is na enige oefening in staat mindfulness te ontwikkelen. Je bent van harte welkom.
Voor verdere vragen:
Hans Visser 06 10817839
Bert van Baar 06 48740138
Inschrijving: hans.visser@planet.nl met vermelding van je tel. nr. in verband met het intake gesprek.
Graag je bijdrage van tevoren overmaken op rekening NL30TRIO 0197843026 t.n.v. One World Health GGZ o.v.v. je naam en ‘achtweekse mindfulness’

Naast deze mindfulness training bieden we wekelijkse online mindfulness sessies van 75 minuten aan onze cliënten.

Mindfulness is een integraal onderdeel van deze therapieën. Ook tijdens de individuele therapieën wordt, in overleg, soms mindfulness toegepast.

Wil je meer weten, neem dan contact op via de mail: info@owhs.nl of bel: 070-7856662

Video’s over mindfulness

Mindfulness mainstream – Aandachttraining in de Geestelijke Gezondheidszorg
Healing and the Mind – Healing from within (in het Engels)