Monodrama

Monodrama is een vorm van creatieve therapie die gebruik maakt van dramatische middelen om persoonlijke problemen en innerlijke conflicten te verkennen en te verwerken. Het is een therapeutische benadering binnen de psychodrama-techniek waarbij één persoon in de rol van zowel de protagonist als de ondersteunende personages stapt, begeleid door een therapeut. Monodrama biedt een veilige en gecontroleerde omgeving waarin je verschillende aspecten van je persoonlijkheid kunt uitdrukken en onderzoeken door middel van spel en improvisatie.

Hoe het werkt

Tijdens een monodrama-sessie werk je samen met je therapeut om een specifiek probleem, conflict of emotie te verkennen. Je speelt niet alleen jezelf, maar ook andere relevante personages die deel uitmaken van je ervaring, zoals familieleden, vrienden of zelfs abstracte concepten zoals angst of hoop. Door deze verschillende rollen te spelen, kun je inzicht krijgen in de dynamieken en onderliggende emoties die je problemen veroorzaken. De therapeut begeleidt je door het proces, helpt je om in verschillende rollen te stappen en biedt ondersteuning bij het reflecteren op je ervaringen.

 

Monodrama kan effectief zijn voor een breed scala aan psychische en emotionele problemen, zoals angst, depressie, trauma en relatieproblemen. Het helpt je om nieuwe perspectieven te ontwikkelen, emotionele expressie te bevorderen en nieuwe manieren van omgaan met problemen te ontdekken. Door actief deel te nemen aan het dramatische proces, kun je een diepere verbinding maken met je gevoelens en een groter zelfinzicht bereiken, wat bijdraagt aan je algehele psychisch welzijn en persoonlijke groei.

Scroll to Top