Narrative Exposure Therapy (NET)

Narratieve Exposure Therapie (NET) is een vorm van psychotherapie die specifiek is ontworpen om mensen te helpen die te maken hebben gehad met complexe trauma’s en meervoudige traumatische ervaringen. NET combineert elementen van cognitieve gedragstherapie en narratieve therapie om je te helpen je levensverhaal opnieuw te vertellen en te verwerken. De therapie richt zich op het chronologisch doorlopen en integreren van traumatische herinneringen in je persoonlijke levensverhaal, waardoor de emotionele lading van deze herinneringen vermindert en je een meer samenhangend en positief zelfbeeld kunt ontwikkelen.

Hoe het werkt

Tijdens NET-sessies werk je samen met je therapeut om je levensverhaal op te tekenen, waarbij zowel de positieve als de traumatische gebeurtenissen aan bod komen. Je vertelt in detail over elke traumatische ervaring, terwijl je therapeut je ondersteunt en helpt om de emoties die hierbij naar boven komen te verwerken. Dit proces helpt je om de traumatische herinneringen te integreren in je bredere levensverhaal, waardoor ze minder overweldigend en storend worden.

 

NET is effectief gebleken voor mensen die lijden aan posttraumatische stressstoornis (PTSS) en andere trauma-gerelateerde problemen, vooral in gevallen waar er sprake is van meervoudige trauma’s, zoals bij vluchtelingen, oorlogsveteranen en slachtoffers van langdurig misbruik. De gestructureerde aanpak van NET helpt je om de controle over je levensverhaal terug te krijgen en een betekenisvolle samenhang in je ervaringen te vinden, wat kan leiden tot een verbeterd psychisch welzijn en een versterkte veerkracht.

Scroll to Top