Schematherapie

Schematherapie is een vorm van psychotherapie die speciaal is ontworpen om diepgewortelde, negatieve patronen van denken, voelen en gedrag aan te pakken, vaak ontwikkeld door vroege levenservaringen. Deze therapie combineert elementen van cognitieve gedragstherapie, gehechtheidstheorie en psychodynamische benaderingen om je te helpen negatieve schema’s te identificeren en te veranderen. Een schema is een diepgeworteld patroon dat je zelfbeeld en je manier van omgaan met anderen beïnvloedt. Schematherapie is effectief gebleken voor de behandeling van persoonlijkheidsstoornissen, chronische depressie en andere complexe psychische problemen.

Hoe het werkt

Tijdens schematherapie werk je samen met je therapeut om je negatieve schema’s te identificeren. Deze schema’s zijn vaak ontstaan door onvervulde emotionele behoeften in je jeugd, zoals gebrek aan veiligheid, liefde, of erkenning. Je leert te begrijpen hoe deze schema’s je huidige gedrag en emoties beïnvloeden en hoe ze bijdragen aan je problemen. Vervolgens ontwikkel je samen met je therapeut strategieën om deze schema’s te doorbreken en gezondere denk- en gedragspatronen aan te leren. Dit kan onder andere door middel van cognitieve technieken, experiëntiële oefeningen en interpersoonlijke methoden.

 

Schematherapie richt zich op het vervullen van je basisbehoeften en het ontwikkelen van een gezonde zelfwaardering. Het helpt je om destructieve patronen te doorbreken en nieuwe manieren van denken, voelen en handelen te ontwikkelen. Door samen te werken met je therapeut kun je leren om beter om te gaan met moeilijke emoties, gezondere relaties op te bouwen en een positiever zelfbeeld te ontwikkelen. Hierdoor kun je een bevredigender en evenwichtiger leven leiden, vrij van de beperkende invloed van oude, negatieve schema’s.

Scroll to Top